Главна страна




.mw-parser-output .main-header{border-bottom-color:transparent;margin-bottom:0.25em;margin-top:0;padding-bottom:0;padding-top:0}.mw-parser-output .main-plainlist>ul{list-style:none;margin:0;padding:0}.mw-parser-output .main-plainlist li{margin-bottom:0}.mw-parser-output .main-top-right .mw-ui-quiet:hover,.mw-parser-output .main-top-right .mw-ui-quiet:focus,.mw-parser-output .main-footer .mw-ui-quiet:hover,.mw-parser-output .main-footer .mw-ui-quiet:focus{color:#0645ad}.mw-parser-output .mw-headline-number{display:none}@media(min-width:720px){.mw-parser-output .main-wikimedia{padding-top:1rem;padding-left:1rem;padding-right:1rem}}@media(min-width:1000px){.mw-parser-output .main-wrapper{display:flex;margin:0 -0.75rem}.mw-parser-output .main-wrapper-column{flex:1;margin:0 0.75rem}.mw-parser-output .main-wikimedia{padding-top:1.5rem;padding-left:1.5rem;padding-right:1.5rem}}
.mw-parser-output .main-top{font-size:1rem;margin-top:1rem;padding-bottom:1.5rem}.mw-parser-output .main-top-left>p{font-size:0.875em;margin:0}.mw-parser-output .main-top-right{font-size:0.875em;margin-top:0.5em}.mw-parser-output .main-top-right>ul{display:none;margin-top:0.5rem}.mw-parser-output .main-top-right .mw-ui-button.mw-ui-quiet{padding-right:0}.mw-parser-output .main-top-header{border-bottom:0;margin-bottom:0;margin-top:0}.mw-parser-output .main-top-articleCount{margin-bottom:0}body.skin-minerva .mw-parser-output .main-top-articleCount{display:none}.mw-parser-output .main-top-mobileSearch{display:none;margin-top:1rem}body.skin-minerva .mw-parser-output .main-top-mobileSearch{display:block}.mw-parser-output .main-top-mobileSearchButton{background:#fff;border:none;box-shadow:0 2px 2px 0 rgba(0,0,0,0.25);color:#72777d;font-weight:normal;max-width:none;text-align:left;width:100%}@media(min-width:720px){.mw-parser-output .main-top{background-color:#f8f9fa;border:1px solid #c8ccd1;border-radius:2px;box-shadow:0 1px 1px rgba(0,0,0,.15);margin-bottom:1rem;padding:1rem}.mw-parser-output .main-top-right>ul{display:flex;flex-wrap:wrap}.mw-parser-output .main-top-articleCount{margin-bottom:0.5rem}body.skin-minerva .mw-parser-output .main-top-articleCount{display:block}body.skin-minerva .mw-parser-output .main-top-mobileSearch{display:none}}@media(min-width:1000px){.mw-parser-output .main-top{align-items:center;background-image:url("https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Wikipedia_logo_letters_banner.svg");background-position:right;background-repeat:no-repeat;display:flex;margin-bottom:1.5rem;margin-top:0.5rem;padding-bottom:0;padding-left:0;padding-right:1.5rem;padding-top:0}.mw-parser-output .main-top-left{background-image:linear-gradient(to right,#f8f9fa 0%,#f8f9fa 70%,rgba(248,249,250,0)100%);flex:3;padding:2rem 0 2rem 1.5rem}.mw-parser-output .main-top-right{flex:2;margin-top:0;text-align:right}.mw-parser-output .main-top-right>ul{align-items:center;flex-direction:row-reverse;justify-content:right;margin-top:0;text-align:left}.mw-parser-output .main-top-createArticle+li .mw-ui-button.mw-ui-quiet{padding-right:1em}}



Добро дошли на Википедију,


слободну енциклопедију коју свако може да уређује.


Претражи међу 615.623 чланка



615.623 чланка на српском



  • Направите чланак

  • Садржај

  • Портали






.mw-parser-output .main-box{background:#fff;border:solid #c8ccd1;border-width:1px 0;box-shadow:0 1px 1px rgba(0,0,0,0.15);margin:0 -1rem 1.5rem;padding:1rem}.mw-parser-output .main-box>p:last-child{margin-bottom:0}.mw-parser-output .main-box-image-only>.main-box-content{margin:0.5rem -1rem 0;text-align:center}.mw-parser-output .main-box-image-only>.main-box-content img{height:auto;max-width:100%}.mw-parser-output .main-box-imageCaption{text-align:center}.mw-parser-output .main-box-imageCaption>p{display:inline-block;margin-bottom:0;text-align:left}.mw-parser-output .main-box-subtitle{color:#72777d;line-height:1.25;margin-top:-.125em}.mw-parser-output .main-box-header{margin-top:-.15em}.mw-parser-output .main-box-header a{color:inherit}.mw-parser-output .main-box-subtitle+.main-box-header{margin-top:0}.mw-parser-output .main-box-header a:focus,.mw-parser-output .main-box:hover .main-box-header a,.mw-parser-output .main-box:hover .main-featuredLists-item>a{color:#0645ad}.mw-parser-output .main-footer{display:flex;justify-content:flex-end;margin-top:1rem;position:relative}.mw-parser-output .main-footer:empty{display:none}.mw-parser-output .main-footer-actions{flex:1}.mw-parser-output .main-footer-actions>ul{align-items:center;display:flex}.mw-parser-output .main-footer-menu{align-items:stretch;display:flex}.mw-parser-output .main-footer-menuToggle{align-items:center;display:flex;float:none;height:100%;opacity:0.87}.mw-parser-output .main-footer-menuToggle:hover{opacity:0.51}.mw-parser-output .main-footer-menuDropdown{background:#fff;border:1px solid #a2a9b1;border-radius:2px;box-shadow:0 2px 2px 0 rgba(0,0,0,0.25);max-width:15em;position:absolute;right:0;top:100%;z-index:100}.mw-parser-output .main-footer-menuDropdown .mw-ui-button{text-align:left;width:100%}@media(max-width:719px){.mw-parser-output .main-box-responsive-image>.floatleft,.mw-parser-output .main-box-responsive-image>.floatright{float:none;margin-left:-1rem;margin-right:-1rem;text-align:center}.mw-parser-output .main-box-responsive-image>.floatleft>a,.mw-parser-output .main-box-responsive-image>.floatright>a{display:block}}@media(min-width:720px){.mw-parser-output .main-box{border-radius:2px;border-width:1px;margin-bottom:1rem;margin-left:0;margin-right:0}}@media(min-width:1000px){.mw-parser-output .main-box{margin-bottom:1.5rem;padding:1.5rem}.mw-parser-output .main-box-image-only>.main-box-content{margin-left:-1.5rem;margin-right:-1.5rem}}

Сјајан чланак


Србија

























Дом Народне скупштине у Београду.

Србија, званично Република Србија, континентална је држава која се налази у јужној Европи, већим делом захвата Балканско полуострво, а мањим Панонску низију. Главни град је Београд. Са 1.659.440 становника у широј околини, по попису из 2011. године, он је административно и економско средиште државе. Србија се на северу граничи са Мађарском, на североистоку са Румунијом, на истоку са Бугарском, на југу са Северном Македонијом, на југозападу са Албанијом и Црном Гором, а на западу са Хрватском и Босном и Херцеговином (ентитетом Република Српска). Званични језик је српски, а званична валута је српски динар.


Србија је од завршетка Првог светског рата била оснивач и саставни део заједничке државе са већином Јужних Словена првобитно у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, (касније преименованој у Краљевину Југославију), затим у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији и Државној заједници Србији и Црној Гори. Године 2006, после одржаног референдума у Републици Црној Гори Државна заједница је престала да постоји и Република Србија је, на основу Уставне повеље наставила државно-правни континуитет са Србијом и Црном Гором.


У саставу Републике Србије су и две аутономне покрајине: Војводина и Косово и Метохија. Од НАТО бомбардовања СРЈ, покрајина Косово и Метохија се налази под протекторатом Уједињених нација. Институције привремене самоуправе на Косову и Метохији, на којем Албанци чине етничку већину, 17. фебруара 2008. једнострано и противправно (противно уставу Републике Србије од 2006. године и Резолуцији Савета Безбедности ОУН 1244, али и међународном праву) прогласиле су независност, коју Република Србија, многе друге државе и Организација Уједињених нација не признају.


Република Србија је члан Уједињених нација, Савета Европе, Организације за европску безбедност и сарадњу, Партнерства за мир, Организације за црноморску економску сарадњу. Такође је званичан кандидат за чланство у Европској унији и војно неутрална држава, а има и статус земље посматрача у Организацији Уговора о колективној безбедности.




































































































































































Добар чланак


Фински залив


























Фински залив на сателитском снимку

Фински залив (фин. Suomenlahti, швед. Finska viken, ест. Soome laht, рус. Фи́нский зали́в) релативно је плитки залив на крајњем истоку акваторије Балтичког мора, на подручју Северне Европе. Ограничен је јужном обалом Финске на северу, северном обалом Естоније на југу, те територијама Лењинградске области и Санкт Петербурга у Русији на истоку. Према подацима Међународне хидрографске организације западна граница залива иде до линије која повезује острво Осмусар на југу са полуострвом Ханко на северу.


Површина акваторије Финског залива је приближно око 30.000 км2, максимална дужина у смеру исток-запад је до 420 километара, а ширина до 130 километара. Просечна дубина залива је око 38 метара. Ка заливу гравитира басен површине преко 420.000 км2, а најважније притоке су Нева, Нарва, Луга, Сестра. У источном делу Финског залива, који је и најплићи, налазе се Невски, Виборшки, Лушки, Нарвски и Копорски залив. Преко Сајменског канала повезан је са језерским системом Сајма на југу Финске.


На обалама Финског залива налазе се два главна града европских држава, Хелсинки и Талин, историјска престоница Руске Империје и други по величини град данашње Русије, Санкт Петербург, те важне балтичке луке — Виборг, Приморск и Еспо.





























































































































































Изабрана слика




„Сарајево” (уље на платну, Јожеф Пехан, 1913) (пуна величина: 1.544 × 1.304 *)



„Сарајево” (уље на платну, Јожеф Пехан, 1913)
(пуна величина: 1.544 × 1.304)











Недавни догађаји


Вести




Ровер „Опортјунити”




  • 16. фебруар — Председник САД Доналд Трамп прогласио је ванредно стање како би добио приступ милијардама долара за изградњу зида дуж америчко-мексичке границе.


  • 13. фебруар — Најмање 15 особа погинуло је у саобраћајној несрећи на путу Скопље—Тетово, код места Ласкарци у Северној Македонији.


  • 13. фебруар — НАСА је објавила званично окончање истраживачке мисије „Опортјунити” (ровер на слици) на Марсу.


  • 6. фебруар — Француски председник Емануел Макрон прогласио је 24. април Даном сећања на жртве Геноцида над Јерменима.


  • 4. фебруар — У финалу 53. Супербоула екипа Њу Ингланд патриотса победила је Лос Анђелес рамсе са 13 : 3.


  • 2. фебруар — Египатски археолози открили су фараонску гробницу са 50 очуваних мумија код града Минја јужно од Каира.


  • 1. фебруар — Фудбалери Катара освојили су прву титулу првака Азије победивши у финалу Јапан резултатом 3 : 1.








На данашњи дан


16. фебруар


Декларација о незавиности Литваније



  • 1270 — Велико војводство Литванија је однела пресудну победу над Ливонијским редом у бици код Карусеа вођеној на залеђеној површини Балтичког мора.


  • 1808 — Наполеон почео напад на Шпанију, коју је после месец дана окупирао и на шпански престо довео брата Жозефа.


  • 1918 — Литвански савет је потписао Декларацију о независности (на слици), чиме је прогласио обнову литванске државе.


  • 1936 — На парламентарним изборима у Шпанији победио Народни фронт, коалиција социјалиста, комуниста, републиканаца и других мањих партија.


  • 1940 — Морнари са британског разарача ХМС Козак су се укрцали на немачки танкер Алтмарк и ослободили 299 британских ратних заробљеника.


  • 1943 — Норвешки командоси које је обучила британска Управа за специјалне операције су уништили фабрику коју је немачки пројекат нуклеарне бомбе користио за добијање тешке воде.


  • 2005 — Ступио је на снагу протокол из Кјота, амандман на међународни споразум о климатским променама.


Остали догађаји: 15. фебруар16. фебруар17. фебруар







Занимљивости


Да ли сте знали?


Црвени виногради


  • ... да је сликар Винсент ван Гог за живота продао само једну слику? То je Црвени виноград (на слици).

  • ... да је краљ Петар I Карађорђевић превео на српски језик дело „О слободи“, филозофа Џона Стјуарта Мила?

  • ... да је WC скраћеница од "water closet"?

  • ... да се најзначајнији писани документ етрурске цивилизације, тзв. Ланена књига чува у Загребу?

  • ... да реч сноб потиче од латиског sine nobilitas (онај ко нема племенито порекло)?












Википедија


Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.


Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 49,6 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,8 милиона на енглеском и преко 615.000 на српском језику.









Доприноси


Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.


Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.









Заједница


До сада је на Википедији на српском језику 237.917 корисника отворило налог, а од тога су 934 активна. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.


Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.






.mw-parser-output .main-wikimedia-header{text-align:center}.mw-parser-output .main-wikimedia-icon{margin:0 0 0.5rem;text-align:center}.mw-parser-output .main-wikimedia-list{column-count:4;column-width:15em;margin-top:0.5rem}.mw-parser-output .main-wikimedia-list>.main-wikimedia-listItem{align-items:stretch;break-inside:avoid;clear:both;display:flex;page-break-inside:avoid;margin-bottom:0.5rem}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>img{flex:0 auto}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>a{flex:1;margin-left:-48px;padding-left:56px;position:relative;text-decoration:none}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>a>em{font-style:normal}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>a:hover>em{text-decoration:underline}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>a>small{color:#72777d;display:block;font-size:0.85em;line-height:1.25}@media(max-width:719px){.mw-parser-output .main-wikimedia-header{font-family:inherit;font-size:1em}.mw-parser-output .main-wikimedia-list{font-size:0.85em;column-width:10em}}@media(min-width:720px){.mw-parser-output .main-wikimedia-header{margin-bottom:1rem}.mw-parser-output .main-wikimedia-listItem>a>small{font-size:1em}}@media(min-width:1000px){.mw-parser-output .main-wikimedia-header{margin-left:auto;margin-right:auto;width:80%}}

Wikimedia-logo black.svg


Википедија се налази на серверима Задужбине Викимедија — некомерцијалне организације, која такође управља низом других пројеката




  • ВикиречникВикиречник Слободни речник


  • ВикицитатВикицитат Слободни цитати


  • ВикикњигеВикикњиге Слободни уџбеници


  • ВикизворникВикизворник Слободна библиотека


  • ВикивестиВикивести Слободне вести


  • ВикиверзитетВикиверзитет Слободни материјали за учење


  • ВикиврстеВикиврсте Директоријум врста


  • МедијавикиМедијавики Развој вики софтвера


  • ВикиподациВикиподаци Слободна база знања


  • ВикиоставаВикиостава Слободно складиште медија


  • ВикипутовањеВикипутовање Слободни водич за путовања


  • МетавикиМета-вики Координација заједнице и документација





Контакт Односи са јавношћу • Контакт








Popular posts from this blog

404 Error Contact Form 7 ajax form submitting

How to know if a Active Directory user can login interactively

TypeError: fit_transform() missing 1 required positional argument: 'X'